Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 114655

Armeija kaipaa e-urheilun huippuja, mutta ainuttakaan tarpeeksi hyvää ei ole löytynyt

$
0
0

Elektroninen urheilu on erittäin voimakkaasti kasvava ala, jonka ammattilaiset yltävät huipputienesteille. Suosion lisääntyessä myös lajin arvostus on kasvanut. Puolustusvoimat ilmoitti vuosi sitten, että haluaa e-urheilijoita suorittamaan varusmiespalveluksensa Urheilukoulussa. Tarkoituksena oli saada e-urheilijoiden eritysosaaminen puolustusvoimien käyttöön, mutta samalla elektroninen urheilu asetettiin samalle viivalle perinteisten lajien kanssa.

Päätöksestä uutisoitiin laajasti, mutta sen seuraukset ovat jääneet vähäisiksi. Toistaiseksi varusmiespalvelukseen ei ole astunut yhtään niin kovatasoista e-urheilijaa, että hän olisi kelvannut Urheilukouluun.

– Ensimmäisessä mahdollisessa saapumiserässä hakijoita oli kaksi, mutta he olivat enemmän kansallisen tason pelaajia. Kesäkuun alussa meille haki yksi e-urheilija, mutta hänen tapaukseensa en ole vielä perehtynyt, kertoo Urheilukoulun valmennuspäällikkö Jari Karinranta.

E-urheilussa huiput ovat harvassa

Nuorten miesten keskuudessa e-urheilu on noussut Suomen toiseksi suosituimmaksi urheiluharrastukseksi. Edelle kiilaa enää vain jääkiekko. Varsinaisia huippupelaajia ei kuitenkaan ole paljon, kertoo Suomen elektronisen urheilun liitto SEUL.

– Ammattilaisia on Suomessa noin 30–40, mutta kaikki huiput eivät toki pelaa ammatikseen. Puolustusvoimien etsimiä huippupelaajia on nykyään ehkä kahdesta viiteen ikäluokassa, toteaa SEUL:n toiminnanjohtaja Mirka Tukia.

– Ikäluokkien välillä on toki paljon vaihtelua, ja Suomessa kasvaa jatkuvasti suurempi määrä potentiaalisia lajiosaajia.

SEUL auttaa Urheilukoulua hakijoiden arvioinnissa. Koska puolustusvoimilla ei ole asiantuntemusta kaikista eri lajeista, se pyytää lajiliittoja pisteyttämään Urheilukouluun hakeneet.

– Pisteytyksessä kysytään muun muassa siitä, miten urheilija on sijoittunut kansallisesti ja minkä verran kilpaillut kansainvälisellä tasolla, Mirka Tukia sanoo.

ESL-turnaus Hampurissa.
Maailmalla e-urheilun turnaukset täyttävät stadioneja. Kuva Dota2-turnauksesta Hampurissa vuonna 2017.AOP

Keskinkertaisen pelaajan ei siis toistaiseksi kannata haaveilla urheilijastatuksesta varusmiespalveluksessaan. E-urheilun suosion kasvaessa huipulle pääsy vaatii yhä enemmän harjoittelua ja monipuolisempia treeniohjelmia. E-urheilu tähtää myös näytöslajiksi Pariisin olympialaisiin vuonna 2024.

Mirka Tukia kertoo, että kiinnostusta Urheilukouluun e-urheilijoiden parissa silti on, ja että myös SEUL pitää vaihtoehtoa esillä jäsenistönsä keskuudessa.

Simulaattorikoulutus lisääntyy, joten e-urheilijoita kaivataan

Urheilukoulun valmennuspäällikkö Jari Karinranta kertoo, että e-urheilijoiden ottamisesta erikoisjoukkojen haun kautta Urheilukouluun on keskusteltu jo muutama vuosi. Käytännössä asia mahdollistui kuitenkin vasta, kun lajin yleinen arvostus nousi.

Peliosaamisesta on puolustusvoimille yhä enemmän hyötyä. Varusmiespalveluksessa simulaattorikoulus yleistyy nopeasti, ja varusmiehiä hyödynnetään myös uusien virtuaaliympäristöjen koodaamisessa. Simulaattoreita löytyy jo kaikista varuskunnista ja digitaaliosaamista kaivataan laajasti eri osastoissa. E-urheilijat voivat auttaa osaamisen kehittämisessä.

Jos tarpeeksi kovatasoisia e-urheilijoita puolustusvoimiin löytyisi, ei heidän palveluspaikkansa välttämättä olisi Urheilukoulun tiloissa Santahaminassa.

– Urheilijastatuksella palvelustaan suorittava voi käytännössä suorittaa palvelustaan missä varuskunnassa vain ja monissa muissa varuskunnissa esimerkiksi simulaattoreita käytetään meitä laajemmin, Jari Karinranta muistuttaa.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 114655

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>