Euroopan unioni pyrkii hälventämään brittikansanedustajien huolia EU-erosopimuksesta. Parlamentin alahuone äänestää huomenna tiistaina sopimuksesta. Selvä enemmistö kansanedustajista vastustaa yhä sen hyväksymistä.
EU:n johtokaksikko Jean-Claude Juncker ja Donald Tusk korostavat yhteisessä kirjeessään pääministeri Theresa Maylle, että unioni ei halua päätyä tilanteeseen, jossa Britannia jäisi eron seurauksena tulliliittoon EU:n kanssa.
Kyse on ns. backstop-järjestelystä, joka on joutunut kansanedustajien silmätikuksi Lontoossa. Järjestelyn tarkoitus on välttää rajatarkastusten ottaminen käyttöön Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalla Britannian eron siirtymäajan päättyessä vuoden 2020 lopussa.
Erosopimuksen mukaan Britannia jatkaa siinä tilanteessa tulliliiton jäsenenä, jos sopimusta EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta ei ole vielä saatu neuvoteltua valmiiksi.
Juncker ja Tusk kirjoittavat, että EU ei halua joutua ottamaan järjestelyä käyttöön. Ja jos siihen joudutaan, se ei ole voimassa loputtomasti vaan mahdollisimman lyhyen ajan.
– Se olisi optimaalista huonompi kauppajärjestely molemmille osapuolille, kirjeessä todetaan.
EU:n johtokaksikko tosin myöntää, että he eivät voi luvata Maylle mitään sellaista, joka olisi ristiriidassa valmiiksi neuvotellut 585-sivuisen erosopimuksen kanssa, jota EU ei halua avata uusille neuvotteluille. EU tarjosi Britannialle samansuuntaisia vakuutuksia jo joulukuun huippukokouksessa.
Kokouksen lopputulos tyrmättiin tuolloin Lontoossa riittämättömänä. Juncker ja Tusk korostavat kirjeessään, että joulukuun huippukokouksen lausuma on laillisesti sitovaa tekstiä.
May patisti vielä kansanedustajia sopimuksen taakse
Brittikansanedustajia arveluttaa sekin, että backstop-järjestelyn seurauksena Britannia joutuisi soveltamaan uutta EU-lainsäädäntöä myös siirtymävaiheen jälkeen. Juncker ja Tusk kirjoittavat, että näin ei voitaisi kuitenkaan tehdä ilman Britannian omaa suostumusta.
– Ymmärrän täysin, että Tuskin ja Junckerin kirjeen uudet vakuutukset eivät mene niin pitkälle kuin jotkut kansanedustajat haluaisivat. Mutta olen varma, että kansanedustajilla on nyt mitä selkeimmät vakuudet siitä, että tämä on paras mahdollinen sopimus, sanoi pääministeri May puheessaan Stoke-on-Trentissa.
Kaksikon kirje oli vastaus Mayn aiemmalle kirjeelle, jossa tämä pyysi lisäselvennyksiä EU:lta.
– Kirjeet tekevät täysin selväksi, että backstop-järjestely ei ole uhka eikä ansa, May sanoi.
May kehotti puheessaan kansanedustajia hyväksymään sopimuksen huomisessa äänestyksessä. Oppositio ei ainakaan vakuuttunut EU-kirjeestä.
– Tämä on vain EU:n vanhan kannan toistoa. Mikään ei ole muuttunut, twiittasi työväenpuolueen brexit-vastaava Keir Starmer.
Hän korosti myös EU:n lupausta, että Britannian kanssa voidaan ryhtyä neuvottelemaan tulevasta suhteesta heti sen jälkeen kun erosopimus on hyväksytty parlamentissa.
Britannian on määrä erota EU:sta 29. maaliskuuta. Jos erosopimus saadaan hyväksyttyä, eropäivästä alkaa vuoden 2020 loppuun jatkuva siirtymäkausi, jonka ajan Britannian ja EU:n suhde pysyy kutakuinkin ennallaan sillä erotuksella, että Britannia ei enää osallistu EU:n päätöksentekoon.
Molemmat osapuolet ovat varautuneet isoihin häiriöihin kaupankäynnille, liikenteelle ja palveluille siltä varalta että erosopimusta ei saada voimaan ennen eropäivää.
EU-johtajat ovat omalta osaltaan hyväksyneet erosopimuksen viime marraskuussa. Brittiparlamentin hyväksynnän lisäksi sopimus vaatii vielä Euroopan parlamentin siunauksen.