Antti Rinteellä on vielä yksi mahdollisuus, nyt tai ei koskaan.
Mahdollisuus voittaa eduskuntavaaleissa. Mahdollisuus viedä SDP hallitukseen ja nousta pääministeriksi. Mahdollisuus johtaa Suomen EU-puheenjohtajuutta ensi heinäkuun alusta.
– Tykit on nyt suunnattu ulospäin, sanoo yksi Rinteen arvostelijoista puolueessa.
– Porukkaa on yritetty saada olemaan lojaali vaaleihin asti. Rinteen asema on nyt puolueessa vahvempi kuin koskaan. Jutta Urpilaisen ja Eero Heinäluoman tyypit pitävät mölyt mahassaan.
– Pitkästä aikaa eduskuntaryhmässä on linnarauha. Kaikki odottavat vaalitulosta, sanoo puolueen vahva vaikuttaja.
Rinteen yllätyshyökkäys, ensi yritys puoluejohtoon toi pettymyksen
Vain 160 ääntä.
Antti Rinne jäi valitsematta SDP:n varapuheenjohtajaksi kuusi vuotta sitten puoluekokouksessa Helsingissä.
Ammattiliitto Pron puheenjohtajana Rinne ilmoitti lähdöstään varapuheenjohtajakisaan yllätyksenä, vasta päivä ennen äänestystä. Rinne julisti, että palkansaajapuolue kaipaa myös toimihenkilöiden ääntä puoluejohtoon.
Ei kaivannut. Varapuheenjohtajuus jäi satojen äänien päähän.
Jutta Urpilainen, kokoomus- ja SDP-vetoisen sateenkaarihallituksen valtiovarainministeri, huudettiin yksiäänisesti jatkamaan puolueen puheenjohtajana.
Kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 2014 Seinäjoella, kaikki oli toisin. Rinne oli valmistautunut huolellisesti ja kerännyt tukea Urpilaisen syrjäyttämiseen puoluejohdosta. Rinne voitti.

Antti Rinne soittaa, kun tarvitsee sparrauskaveria
Lahden moottoritie humisee kännykkäpuhelun taustalla.
Rinne autoilee kotoaan Mäntsälästä Helsinkiin ja takaisin uudenkarhealla Volkswagen Passatilla. Ajaessa on aikaa soitella.
– Rinteen tärkein johtamistyökalu on puhelin. Mutta ei ainoa, arvioi kokenut puoluetoveri.
Lähes kaikki haastatellut kuvaavat Rinteen yhteydenpitoa poikkeuksellisen monipuoliseksi ja laajaksi: poliitikoista etujärjestöihin ja virkamiehistä yllättäviin yritysjohtajiin.
– Jotkut Rinteen asiantuntija- ja yritysyhteydet pysyvät piilossa puolueväeltäkin, kertoo Rinteen työtapoja tunteva demari.
Pelimiljonääri Ilkka Paananen, Supercellin toimitusjohtaja, on yksi Rinteen keskustelukumppaneista.
Paanasen kanssa Rinne haluaa selvittää, miten yritysten toimintaedellytyksiä voisi helpottaa. Keskusteluissa ovat myös verot ja tulevaisuuden talous.
Anne Brunila, hallitusammattilainen ja ruotsinkielisen kauppakorkeakoulun Hankenin työelämäprofessori, on toinen mainittu yhteys.
Brunila itse ei halua listata keskustelukumppaneitaan. Hän sanoo käyvänsä keskusteluja monien kanssa.
Rinteellä ja Brunilalla on yhteistä taustaa. Metsäteollisuus-yhdistyksen toimitusjohtajana Anne Brunila teki työehtosopimuksia Rinteen kanssa. Brunilan mukaan tulokset olivat hyviä, syntyi luottamus ja sana piti.
Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Kumppanit työnantajaleirissä kannattavat sopimista, ei sanelua
STTK-laisen ammattiliitto Pron entisen puheenjohtajan suhteet SAK-laiseen ammattiyhdistysliikkeeseen ovat mutkattomat.
Antti Rinteen vuoden 2014 puheenjohtajakampanja rakennettiin pitkälti ammattiyhdistysdemarien voimin, mutta ei täysin yhtenäisesti. Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin tuki Jutta Urpilaista.
Riku Aalto, silloisen Metalliliiton puheenjohtaja sekä Petri Vanhala, Paperiliiton puheenjohtaja, tukivat Rinnettä. Aalto johtaa nyt vaikutusvaltaista Teollisuusliittoa.
Rinne pitää säännöllisesti yhteyttä myös Marko Piiraiseen, Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton puheenjohtajaan.
Työnantajaleiristä Rinne pitää yhteyttä etenkin Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajaan Jyri Häkämieheen sekä EK:n aiempaan puheenjohtajaan, rakennusliike SRV:n suuromistajaan, vuorineuvos Ilpo Kokkilaan.
Vuorineuvos- ja patruunasarjassa Rinne on enemmän yhteyksissä heihin, jotka Rinne kokee yhteisen sopimisen kannattajiksi, ei sanelijoiksi.
Presidentti Niinistön ulkopolitiikka kävisi pääministeri Rinteelle
Punavihreän oppositioarjen rinnalla Rinne pitää erityisesti yhteyttä keskustan Juha Sipilään ja kokoomuksen Petteri Orpoon. Etenkin Orpon kanssa keskusteluyhteys kuulemma toimii, vaikka herrat olisivat erimielisiä.
Kun ulko- ja turvallisuuspolitiikan yksityiskohdista oli valtiojohdossa eri näkemyksiä Alexander Stubbin pääministeriaikana, silloin Antti Rinne tuki presidentti Sauli Niinistöä yhdessä ulkoministeri Erkki Tuomiojan kanssa.
Rinne istui lyhyen valtiovarainministerikautensa aikana säännöllisesti ulkopolitiikan johtamisen merkittävimmässä kokouksessa, TP-UTVAssa, jonka muodostavat presidentti sekä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta.
Sauli Niinistö ja Antti Rinne tulevat toimeen keskenään.
Kannatuskyselyjen ykköstila pönkittää Rinnettä
SDP:n sisäisiä välienselvittelyjä ei ole viime aikoina tupsahtanut julkisuuteen asti. Ruusujen sota on laantunut.
Riitelyn osapuolille on valjennut, että Rinteestä voi tulla pääministeri. Ja jos ei pääministeri, niin SDP.llä on kuitenkin mahdollisuus seuraavaan hallitukseen.
Ja jos SDP on seuraavassa hallituksessa, jotkut pääsevät ministeriksi.
– Kaikille on luvattu vähintään yksi ministeripaikka, kärjistää yksi haastateltu ironisesti Rinteen tapaa sovitella kiistoja.
Pääministeriys soisi Antti Rinteelle mahdollisuuden nimetä Suomen seuraava EU-komissaari. Sekin on puolueessa huomattu.
Rinnettä auttavat myös puolueessa hyvin käyntiin saatu ohjelmatyö, kohentunut kyselykannatus ja kannatuksen myötä kohentunut puolueväen itsetunto.
Moni kysyy, onko Rinteellä edes luotettua lähipiiriä
Rinne saattaa luottaa ihmisiin nopeastikin.
Hän keskustelee ja sparraa useiden eri ihmisten kanssa. Keskustelukumppanit vaihtelevat aiheen mukaan.
Puheenjohtajan tyyli saa kaksi pääselitystä.
Ensimmäisen selityksen mukaan Rinne haluaa käyttää laajaa verkostoa. Hän ottaa eri näkemykset mukaan päätöksentekoon ja vähentää näin klikkien muodostumista puolueessa.
– Rinteen vahvuus on, ettei voi sormella osoittaa, että joku on juuri hänen porukkaansa. Puheenjohtajan pitää olla kaikkien kanssa, sanoo yksi Rinteen kanssa työskennellyt.
– Rinteen johtajakyvyt näkyvät siinä, miten hän saa porukan puhaltamaan yhteen hiileen.
Ja se toinen selitys:
Rinne tottui ammattiyhdistysjohtajana johtamaan yksin. Hän hakee tukea ja sparraajia tarpeen mukaan. Tämän selityksen kannattajat tulkitsevat puheenjohtajan varaukselliseksi, jopa epäluuloiseksi.
– Rinne ei kerää tai ei osaa kerätä ympärilleen ihmisiä, arvioi kriitikko.
– Lonely rider, yksinäinen ratsastaja. Tekee itse paljon. Soittelee sinne, tänne ja tonne, kuuluu toinen kiteytys.

Turvaa selusta – pidä puolueen eliitti ajantasalla
Rinteen on pidettävä puolueen eliitti - puheenjohtajisto, valtuuston puheenjohtaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja - ajan tasalla siitä, mitä puheenjohtajana aikoo.
Porukkaa kutsutaan presidiumiksi, puheenjohtajistoksi.
Aiempi puheenjohtaja Jutta Urpilainen laisti keskusteluperiaatteen ainakin kerran - kohtalokkain seurauksin.
Keväällä 2013 hallitus esitteli Jyrki Kataisen (kok.) ja Jutta Urpilaisen johdolla mittavan yritysveroalen. Yhteisövero laskettiin 24,5:stä prosentista alle Ruotsin tason 20:een prosenttiin.
Ratkaisu oli erilainen, mitä SDP:n taloustyöryhmässä oli tavoiteltu. Muut puolueessa olivat valmiita yritysveron alennukseen 22 prosenttiin, samalle tasolle Ruotsin kanssa. Tai yritysveron lasku 21:een prosenttiin työmarkkinaratkaisuun yhdistettynä.
SDP:ssä olisi siis haluttu kytkeä päätös yritysveroalesta työmarkkinaratkaisun syntyyn. Niin ei tehty. Työllisyys- ja kasvusopimus syntyi vasta myöhemmin samana syksynä.
Ammattiyhdistysdemareille yritysveroale oli viimeinen pisara. Epäluottamus Urpilaiseen syveni. Juuri silloin Antti Rinne lähti kaatamaan Urpilaista. Toisin kuin varapuheenjohtajakisassa, nyt Rinne valmistautui ja ajoitus onnistui.
Rinteen taakse kerättiin ay-demarien lisäksi nuoria ja opiskelijoita, entisiä lipposlaisia, tuomiojalaisia sekä heinäluomalaisia. Siis kaikki, joilla olisi edes joku syy äänestää Urpilaista vastaan.
Tiukka puheenjohtajakisa huipentui Seinäjoen puoluekokouksessa toukokuussa 2014 Rinteen voittoon.

Äijäfeministin avustajat miehiä, puolueen johtopaikoilla puolet naisia
Äijäfeministiksi itseään kutsuvan ja pekonipastaa kokkaavan Rinteen verkosto on miehinen. Yksi selitys voi olla johtavien poliitikkojen ja työmarkkinajohtajien nykyinen sukupuolijakauma. Siinä joukossa naisten ääni kuuluu vaimeasti.
– Kuka Antti Rinteen ja Antti Lindtmanin lisäksi SDP:ssä sanoo jotakin, kysyy yksi naisten näkymättömyydestä huolestunut haastateltu.
– Vaaleissa demarit nousevat tai kaatuvat naisten äänien myötä.
Puolueen ja eduskuntaryhmän johtopaikoilla mies-nais -jakauma on kuitenkin tasainen. Johtopaikoille valittujen kanssa Rinne pyörittää SDP.n päivittäistä politiikkaa.
SDP:n puheenjohtajistoon kuuluvat Rinteen rinnalla varapuheenjohtajat Sanna Marin, Maarit Feldt-Ranta ja Ville Skinnari. Marinia ja Skinnaria on puolueessa povattu tulevaisuuden puheenjohtajaehdokkaiksi, siis myös mahdollisiksi kilpailijoiksi Rinteelle.
Eduskuntaryhmää johtaa Antti Lindtman, niin ikään mahdollinen tulevaisuuden puheenjohtajaehdokas. Lindtman lasketaan eduskuntaryhmässä edelleen entisen puheenjohtajan Eero Heinäluoman leiriin.
– Isänmurha on tekemättä, puoluetta tunteva kriitikko ironisoi Lindtmanin Heinäluoma-suhdetta.
Lindtmanin isyysvapaan aikana eduskuntaryhmää johtaa Johanna Ojala-Niemelä, kansanedustaja Rovaniemeltä.
Rinne ei pidä omaa hovia eduskuntaryhmässä
Takavuosina SDP:ssä on ollut monta kuppikuntajakoa: Paavo Lipposen ja Erkki Tuomiojan kannattajien kiistat, Eero Heinäluoman ja Jutta Urpilaisen joukot.
Muutkin kuin Antti Rinteen tukijat kertovat, ettei Rinne ole rakentanut omaa leiriään puolueen eduskuntaryhmään. Pari edustajaa kuitenkin mainitaan muita useammin osana Rinteen verkostoa.
Eduskuntaryhmästä läheisin Rinteelle lienee puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero. Hän tulee vahvasta SDP:n Kaakkois-Suomen piiristä.
Rinteen puheenjohtajakaudella Paaterosta tuli kehitysministeri, kun vihreät jättivät hallituksen syksyllä 2014. Paatero saattaa olla Rinteen ministeriehdokkaiden joukossa tulevaisuudessakin.
Paatero lähti myös tavoittelemaan SDP:n presidenttiehdokkuutta, kun Rinteellä oli vaikeuksia löytää puolueelle ehdokasta. Jutta Urpilainen ja Eero Heinäluoma kieltäytyivät.
Viime vuoden puheenjohtajakisan haastaja Timo Harakka on saanut näkyvyyttä Rinteen rinnalla. Harakka vastaa veropolitiikan sekä varjobudjetin valmistelusta.
Lahden puoluekokouksen puheenjohtajakisaa kuvattiin kuitenkin rypyksi rakkaudessa Rinteen ja Harakan välillä, koska Harakka haastoi Rinteen.
– Tyypillistä Anttia, Rinteen tukija tokaisee. Se on persoonajuttu. Rinne on salliva, ei vittuunnu, jos haastetaan.
Jotkut kutsuvat Krista Kiurua itsenäiseksi rymistelijäksi tai laitapelaajaksi, runttaajaksi.
Kiuru tuskin on Rinteen lähimpiä. Sen sijaan Krista Kiurua ja Antti Rinnettä yhdistävät yhteiset edut, kuten soten, sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen arvostelu. Kiuru johtaa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaa.
Osa haastatelluista arvioi, että Antti Rinteelle ei ole ollut ainakaan erityistä haittaa Kiurun rymistelystä eduskuntaryhmän sisäisissä mittelöissä.
He viittaavat siihen, kun eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sai ryhmässä haukut suosikkipuhujien listaamisesta televisioitua kyselytuntia varten. Juuri samaan aikaan arvuuteltiin, haastaako Lindtman puheenjohtajakisassa Rinteen. Ei haastanut.
– Kiuru hoitaa tarvittaessa likaiset hommat, on äärimmäisin kiteytys.
Toiset taas muistuttavat, että Kiuru hoitaa hyvin asiat ja on siksi tullut valituksi eri tehtäviin. Äänettömäksi yhtiömieheksi hän ei rupea.
Rinnettä avustavat merenneidon Pärsky-kala ja Talousguru
Antti Rinteen päivittäisten asioiden juoksijana ja salkunkantajana työskentelee viestintävastaava Dimitri Qvintus.
Ennen politiikkaa Qvintus tunnettiin ääninäyttelijänä piirros- ja animaatioelokuvista. Hänen ääniroolejaan olivat muun muassa Pienen merenneidon Pärsky-kala ja Ruman ankanpoikasen nimirooli.
Uutena poliittisena avustajana puoluetoimistossa aloitti syyskuun alussa Niilo Toivonen. Hän avusti aiemmin SDP:n europarlamentaarikoita kotimaassa.
Ekonomisti Joonas Rahkola tarjoaa apua pitkäjänteiseen suunnitteluun, erityisesti talouspolitiikassa.
Rahkola oli Rinteen avustaja valtiovarainministeriaikana. Kouluaikoinaan Rahkola voitti lukiolaisten Talousguru-kilpailun vuonna 2003.
Usea haastateltava nimesi myös eduskuntaryhmän pääsihteerin Kari Anttilan tärkeäksi Rinteelle. Anttila on entinen Työväen sivistysliiton pääsihteeri.
Kun Rinne tarvitsee sparrausta puolueen asemointiin politiikassa tai puheenjohtajana toimimiseen, puhelun saattaa saada voittoisan puheenjohtajakampanjan vetäjä Vesa Mauriala tai Matti Hirvola. He ovat työskennelleet niin puolueen kuin ammattiyhdistysliikkeenkin palveluksessa.
Hirvola ideoi Rinteen käyttämän kohutermin synnytystalkoot. Tarkoitus oli saada huomiota perheiden asioihin ja lapsien vähenevään määrään Suomessa.

Rinne puhkuu tyytyväisyyttä, ohjelmia veroista ja sosiaaliturvasta
Jos SDP aikoo saada omia tavoitteitaan läpi hallitusneuvotteluissa, pohjatyö on tehtävä oppositioaikana.
Useat haastatellut kehuvat, että puoluesihteeri Antton Rönnholm on saanut viimeinkin puolueen ohjelmatyön kunnolla käyntiin.
Rinne puhkuu tyytyväisyyttä. Ohjelmia pukkaa: verot, yleisturva, kehityspolitiikka, EU-politiikka ja perhepolitiikka.
Antti Rinteen talousviisaat, joista ei puhuta
SDP:ssä on puheenjohtajan tukena talouspoliittinen työryhmä. Tätä vaihtelevalla kokoonpanolla palaveeraavaa seuruetta on joskus kuvattu jopa tärkeimmäksi vaikuttajaksi puolueessa.
Talouspoliittisessa ryhmässä on jäseniä myös puolueen ydinryhmän ulkopuolelta. Ryhmä kuulee lisäksi puolueen ulkopuolisia asiantuntijoita.
– Ulkopuolisista nimistä ei puhuta, kertoo ryhmän työtapoja tunteva demari.
Selityksen mukaan kaikki päivänpolitiikan ulkopuoliset asiantuntijat eivät halua osallistumistaan esimerkiksi työnantajiensa tietoon.
Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen yhteiskuntasuhdejohtaja Jaakko Kiander on käynyt ryhmän tapaamisissa parikymmentä vuotta, siis jo useamman puheenjohtajan aikana.
Antti Rinne on keskusteluttanut talouspoliittista työryhmää ainakin eläkeläisten toimeentulosta sekä indeksileikkauksista.
Talousryhmän toinen puheenjohtaja on kansanedustaja, entinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma.
Rinnettä tunteva kertoo, että Heinäluomalta saa neuvoja - ja osaa Rinne kuunteleekin.
– Ja monta kertaa Antti on tehnyt toisin.
Jutta Urpilaiseen, Rinteen syrjäyttämään puheenjohtajaan, suhde on eri arvioiden perusteella asiallinen, mutta etäinen. Vaikka he molemmat istuvat eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kokouksissa.
Kaikki riippuu ensi keväästä
Jos SDP ei ole hallituksessa ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen, alkaa Antti Rinteen lähtölaskenta. Puheenjohtaja vaihtuisi joko pikaisesti ylimääräisessä puoluekokouksessa tai viimeistään vuoden 2020 puoluekokouksessa.
Jos vaaleissa kävisi huonosti, silloinkin Rinne voisi luottaa ainakin yhteen demariin verkostossaan: Mäntsälän valtuuston puheenjohtajaan, Heta Ravolainen-Rinteeseen.
Joskus kiireisenä päivänä Antti Rinteen avustaja on saanut Mäntsälästä viestin: huolehdi, että kunnanvaltuutettu Rinne ehtii valtuuston kokoukseen.
Heta Ravolainen-Rinne on Antti Rinteen vaimo.
Juttua täydennetty 17.9. 2018: Lisätty, muiden avustajien tavoin, Dimitri Qvintuksen ammattinimike, viestintävastaava.
Lue myös puheenjohtajasarjan aiemmat osat: