Kolmihenkinen pietarilainen Skrylnikin perhe on lopettelemassa hampurilaisateriaansa Lappeenrannan Prisman Hesburgerissa. Kello on noin puoli yksitoista perjantai aamulla.
Skrylnikeille päivä on kuitenkin jo pitkällä.
– Lähdimme Pietarista jo aamuviideltä, perheenisä Pjotr Skrylnik kertoo.
Tämän jälkeen perhe on ajanut Pietarista rajalle noin 200 kilometriä, odottanut rajanylitystä runsaan tunnin Nuijamaan rajanylityspikalla ja käynyt jo useammassa kaupassa Lappeenrannassa.
– Laplandia market, Disa’s fish, Rajamarket, Lidl ja nyt viimeisenä tämä Prisma, Pjotr Skrylnik kuvailee venäläisten ostosmatkailijoiden tyypillistä reittiä kaupasta kauppaan Lappeenrannassa.

Prisman jälkeen perhe aikoo suunnata suoraan takaisin rajalle. Tähän on syynsä.
– Rajalla menee hukkaan niin paljon aikaa, ettei meillä ole mahdollisuutta jäädä tämän pidemmäksi aikaa Lappeenrantaan, Pjotr Skrylnik sanoo.
Turistisesonki tuo ruokailijat
Lappeenrannan keskustan Angus-pihviravintolassa on lounasaikaan jo huomattava määrä asiakkaita ja useassa pöydässä puhutaan venäjää.
– Pihviä menee ja viiniä menee. Selvästi ovat lomalla, ravintolapäällikkö Jaana Roponen sanoo.
Tilanne ei ole kuitenkaan aivan tyypillinen.
– Kyllä tämä johtuu pitkälti siitä, että venäläisillä on nyt lomat ja heitä on paljon Lappeenrannassa, Roponen sanoo.
Venäläiset käyttävätkin nykyään selvästi enemmän ravintolapalveluja kuin vielä kolme-neljä vuotta sitten. Tähän on vaikuttanut erityisesti ruplan arvon vahvistuminen, mikä jatkui myös viime vuonna.
– Venäläisasiakkaiden määrät ovat kasvaneet selvästi neljän vuoden takaisesta romahduksesta, Etelä-Karjalan osuuskaupan ravintoloita, Lappeenrannan keskustan Iso-Kristiina-kauppakeskuksessa vetävä ravintolapäällikkö Sari Meronen kertoo.
Tarkkana eväiden kanssa
Tutkimus- ja analysointikeskus TAK arvioi Ylelle joulukuussa, että venäläinen turisti käyttää nykyään Suomen-matkallaan keskimäärin 220 euroa, josta valtaosa, 155 euroa, menee ostoksiin. Yhä useammin rahaa ei jää hotelliin, ravintoloihin, palveluihin eikä huvituksiin.
– Ostoksiin käytetty raha on ollut laskussa. Vuonna 2012 venäläiset käyttivät tuoteostoihin keskimäärin 190 euroa matkustajaa kohden, kertoi TAKin toimitusjohtaja Pasi Nurkka Ylelle joulukuussa.
Yle Uutiset kertoi viime kesänä, että ainoastaan noin kolmasosa ostosmatkalla olevista venäläisistä syö Suomen-vierailullaan ravintoloissa. Keskiluokkainen venäläinen syö joko omia eväitään tai lounastaa edullisessa pikaruokalassa. Shoppailumatkalla olevat venäläisturistit ovat tuttu näky eväineen lappeenrantalaisissa puistoissa.
– Vertailun vuoksi Virossa käyvistä suomalaisista 80 prosenttia käyttää ravintolapalveluja, totesi Nurkka.
Jatkossa ravintolapalvelujen suosiota saattaa kasvattaa se, ettei omien eväiden tuominen Suomeen ole välttämättä enää niin yksinkertaista kuin ennen.

Tuore laki määrää, että matkustajat eivät voi enää tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta hedelmiä, marjoja tai vihanneksia ilman kasvinterveystodistusta. Koska yksityishenkilön on vaikea saada tällainen todistus haltuunsa, EU:n ulkopuolelta hankitut kielletyt tuotteet tulee käytännössä joko syödä tai luovuttaa pois ennen Suomeen astumista.
Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla on jo jouduttu poistamaan matkustajilta ensimmäiset hedelmät.
Ostosturisti ei ehdi ravintolaan
Lappeenrannan Prisman yhteydessä oleva hampurilaisravintola on tyypillinen venäläisen ostosmatkailijan ruokapaikka. Se on matkailijoiden mielestä hyvä, koska siellä saa ruokaa nopeasti ja siellä voi käydä ostosten yhteydessä.
Samoin kuin Skrylnikin perheellä venäläisillä ostosturisteilla on usein kiire takaisin rajalle.
– Pitää ehtiä rajalle ennen kuin ruuhka on niin suuri, että kotiin pääsee vasta myöhään yöllä, Pietarista saapunut Jekaterina Ivanova kertoo Laplandia-marketin pihalla.
Tällä kertaa Ivanovalla ei ole kiire. Hän on tullut Suomeen useammaksi päiväksi osallistumaan kaverinsa kanssa miekkailukilpailuihin.
Rajatien ostosrysät keräävät myös ruokailijoita
Nuijamaan rajanylityspaikalta on Laplandia-marketille vain joitakin satoja metrejä.
Se sijaitsee Lappeenrannan keskustaan johtavan tien varrella, jossa on useita muitakin ostoskeskuksia. Ne on pitkälti suunniteltu tyydyttämään juuri Venäjältä tulevien ostosturistien kulutusmieltymyksiä.
Useissa kaupoissa on myös buffet-ravintola, joissa itäturistit voivat piipahtaa nopeasti ostosten lomassa.
– Käyn joskus täällä syömässä tai sitten jossain kebab-ravintolassa. Sellaisessa paikassa, josta saa nopeasti ruokaa, Jekaterina Ivanova tähdentää.