Opetusministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson pitää toistaiseksi kiinni hallituksen jo sopimista menolisäyksistä.
Tällaisia ovat esimerkiksi oppivelvollisuusiän pidentäminen ja vanhustenhoidon hoitajamitoituksen nostaminen.
– Mielestäni linja sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävästä politiikasta ei ole menettänyt ajankohtaisuuttaan millään tavalla. Päinvastoin – nyt sitä vasta tarvitaankin, Andersson sanoo Ylelle.
Anderssonin mukaan nykyisessä tilanteessa ei ole viisasta lyödä lukkoon kantojaan menolisäyksiin tai mahdollisiin leikkauksiin.
Hän siirtäisi päätöksenteon menolisäyksistä elokuun budjettiriihen, koska silloin ollaan viisaampia koronakriisin vaikutuksista.
– Silloin tiedetään paremmin, miten pitkäkestoinen kriisi on, miten se vaikuttaa kansantalouteen ja maailmantalouteen. Silloin meillä on parempi tietopohja arvioida loppuvaalikautta ja hallitusneuvotteluissa vuosi sitten päätettyjä asioita, Andersson perustelee.
Kulmuni: Menolisäyksiä ei voi nyt tehdä
Valtion rahakirstun vartija, valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) piti Helsingin Sanomien haastattelussa selvänä, ettei osaa menolisäyksistä voida tässä taloustilanteessa enää tehdä.
Li Andersson on eri mieltä Kulmunin kanssa. Hän muistuttaa, että hallitus päättää näistä asioista yhdessä.
Kulmuni ennakoi, että hallituksen tiistaina ja keskiviikkona järjestettävässä kehysriihessä käydään kovaa vääntöä jo sovituista menolisäyksistä.
Andersson ei usko hallituksen sisäisiin kiistoihin. Hänen mukaansa hallituksen yhteistyö tulee sujumaan, kuten koronakriisin hoidossa tähänkin asti – hyvin.
– En usko, että kevään aikana tulee vänkäämistä. Näen, että hallituksen tärkein tehtävä on nyt miettiä, miten hoidamme akuutin kriisin ja sen jälkeen tehdä pikkuhiljaa suunnitelmia, miten rakennamme polun ulos kriisistä, hän sanoo.
Kehysriihessä käsitellään tämän vuoden toista lisätalousarviota ja vuosien 2021–2024 julkisen talouden rahoituskehyksiä. Suunnitelmat ovat menneet uusiksi koronaepidemian takia.
Andersson: Lisäyksistä ei pidä tehdä kiireessä linjauksia
Opetusministeri Li Anderssonin mukaan menolisäyksiä pitää katsoa kokonaisuutena sitten, kun on selvää, miten koronakriisi vaikuttaa esimerkiksi verotuloihin.
Ministerin mukaan oleellisin asia on se, kuinka pitkään rajoitustoimia joudutaan ylläpitämään.
– Mitä lyhyempi tästä jaksosta tulee, sitä nopeammin talous palautuu urilleen ja sisämarkkinat saadaan taas käyntiin. Se ratkaisee pitkälti, mikä on kansantalouden ja julkistalouden tila, Andersson toteaa.
Pitäisikö hallituksen reilusti kertoa, ettei luvattuja menolisäyksiä voida nyt toteuttaa?
– Nyt kun akuutti kriisi on vielä päällä, en pidä vastuullisena, että me tekisimme kiireessä tehtyjä linjauksia suhteessa loppuun vaalikauteen, Andersson painottaa.
Lue lisää:
Lue uusimmat tiedot koronatilanteesta.
VM:n budjettipäällikön mukaan valtiontalous painuu yli 10 miljardia alijäämälle tänä vuonna
Oppositiojohtajat: Hallituksen on hylättävä ohjelmansa, koronan jälkeen Suomi on toinen