Koronavuosi 2020 siirsi sadattuhannet palkansaajat etätöihin koteihinsa ja samalla pompautti verottajalle tehtävän työhuonevähennyksen aivan uudelle tasolle. Yli 400 000 etätyöntekijää haki työhuonevähennystä ensimmäisen koronavuoden verotukseensa, selviää verohallinnon torstaina julkaisemista vuoden 2020 tuloverotilastoista.
Vähennyshakijoiden määrä yli nelinkertaistui vuodesta 2019, joka oli toistaiseksi viimeinen ns. "normaali vuosi".
Työhuonevähennyksiä haettiin viime vuodelta 349 miljoonan euron edestä. Kasvua vuoteen 2019 oli 276 miljoonaa euroa.
Oheisesta vähennyskoneesta voit helposti kurkata työhuonevähennystä hakeneiden määrät postinumeroalueittain.
Hyvätuloiset keulilla
Suosituinta työhuonevähennyksen hakeminen oli hyvin tienaavien palkansaajien keskuudessa. yli 60 000 euroa vuodessa ansainneista sitä haki yli 36 prosenttia. 30 000–35 000 euron vuosituloista 9 prosenttia haki työhuonevähennystä.
– Mitä korkeammat tulot, sitä suurempi osuus tuloluokasta haki työhuonevähennystä. Näyttää siltä, että hyväpalkkaisissa asiantuntijatehtävissä etätyön tekemiseen oli koronavuonna mahdollisuus paremmin kuin pienituloisilla, kertoo ylitarkastaja Matti Luokkanen verohallinnosta.
Eniten työhuonevähennyksiä tehtiin pääkaupunkiseudulla sekä Tampereella, Pirkkalassa ja Lempäälässä. Suhteellisesti eniten työhuonevähennystä hakivat Kauniaisissa asuvat (38,6 prosenttia kunnan palkansaajista), toiseksi eniten espoolaiset (33,9 %) ja kolmanneksi eniten helsinkiläiset (30,4 %).
Vähiten työhuonevähennystä haettiin Ahvenanmaalla sekä Manner-Suomessa Perhossa ja Karvialla.
Ikäluokan kokoon suhteutettuna eniten työhuonevähennystä hakivat 40–49-vuotiaat palkansaajat, joista 22 prosenttia haki vähennystä.
Pääosa haki 900 euron vähennystä
Kaavamainen 900 euron vähennys oli suosituin tapa hakea työhuonevähennystä. Sitä haki 87 prosenttia työhuonevähennyksen tehneistä ja sen sai, jos teki etätöitä yli puolet kaikista vuoden työpäivistä.
450 euron työhuonevähennyksen kirjasi 7 prosenttia. Siihen on oikeutettu, jos etäpäiviä oli puolet tai alle puolet vuoden työpäivistä. 4 prosenttia haki vähennystä todellisten kulujen mukaan ja 2 prosenttia 225 euron työhuonevähennystä.
Lisätietoa etätyön vähennyksistä voi katsoa verohallinnon sivuilta.
Hybrididuunari putoaa väliin
Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen haluaa muutoksia nykyisiin työhuone- ja matkakuluvähennyksiin. Hänen mielestään etätyöaika on osoittanut, että järjestelmä kohtelee epäoikeudenmukaisesti etenkin hybridityötä eli vuoroin työpaikalla ja etänä kotona työtä tekeviä.
– Hybridityössä vähentyneet työmatkakulut jäävät usein omavastuun alle, jolloin työmatkoista ei saa vähennystä euroakaan, Lehtinen huomauttaa.
450 euron työhuonevähennys taas jää alle verohallinnon automaattisesti tekemän 750 euron tulonhankkimisvähennyksen, jolloin siitäkään ei hyödy erikseen.
– Vaadimme korotuksia ja lisää porrastuksia työhuonevähennykseen, Lehtinen sanoo.
Työhuonevähennys on tulonhankkimismeno. Tulonhankkimismenot vähentävät palkansaajan verotettavan tulon määrää. Keskituloisella vaikutus maksettujen verojen määrään on muutamia kymmeniä euroja.
Voit keskustella aiheesta perjantaihin 10.12. klo 23:een asti.
Lue lisää:
Yli miljoona suomalaista työskennellyt etänä – missä etätyöehdoista pitäisi päättää?