Koronarokotusinnon nostattajaksi toivottua Novavaxin rokotetta on annettu tähän mennessä vain noin viitisensataa kappaletta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.
Uuden rokotteen toivottiin lisäävän koronarokotusintoa myös Suomessa, sillä Novavaxin rokote on perinteisellä teknologialla valmistettu proteiinirokote, joka sisältää virukselle ominaisen proteiinin palasia.
MRNA-rokotteissa, kuten Biontech-Pfizerin rokotteessa, ja virusvektorirokotteissa, kuten Astra Zenecan rokotteessa, rokote saa ihmiskehon tuottamaan virukselle ominaista proteiinia itse, mikä on saanut monet suhtautumaan valmisteisiin epäillen. Kaikille nämä eivät sovi lääketieteellisestäkään syystä.
Pienen yhdysvaltalaisen lääkevalmistajan Novavaxin Nuvaxovid-rokotetta on Suomeen tulossa kevään ja kesän aikana kaikkiaan reilu 500 000 kappaletta. Niiden säilyvyys on kuitenkin varsin hyvä, joten aivan heti ne eivät romukoppaan päädy.

Rokotteella on tällä hetkellä myyntilupa ensimmäisiin ja toisiin rokoteannoksiin. Kolmantena rokotteena sitä annetaan vain, jos on lääketieteellinen syy olla ottamatta muita rokotteita. Jatkossa Novavaxin rokotteen suosio voi vielä kasvaa.
– Totta kai Novavax tekee koko ajan tutkimuksia, ja he varmasti hakevat kolmannelle annokselle myyntilupaa, ja sitten mekin voimme sitä suoraan suositella kolmansiksi annoksiksi. Eli sen jälkeen saattaa tulla lisää niitä, jotka haluaisivat tämän rokotteen ottaa, mutta joille ei sitä tällä hetkellä vielä tarjota, Kontio sanoo.
Kaiken kaikkiaan Kontio on kuitenkin varsin tyytyväinen nykyiseen rokotuskattavuuteen. Ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen ottaneita on lähes 90 prosenttia aikuisväestöstä, eikä kolmansien annosten hitaampi tahtikaan huolestuta.
– Nythän on tietysti ollut valtavasti tautitapauksiakin, mikä vaikuttaa näiden annosten ottamiseen. Varsinkin nuoremmissa ikäryhmissä, jos on saatu kaksi annosta ja sairastettu tauti – huonolla tuurilla kaksikin kertaa – sittenhän ei tarvitse enempää rokotteita edes ottaa, Kontio muistuttaa.
Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 23.3. klo 23:een asti.
Lue lisää: