Olutpulloja seisoo rivissä keskellä Hohlovkan aukiota. On perjantai-ilta ja ansa on viritetty amfiteatterissa leijonaa varten.
Amfiteatteri on nuorten suosima kokoontumispaikka Moskovan keskustassa. Leijonalla taas tarkoitetaan raittiusaktivistia ja tubettajaa Mihail Lazutinia, 23.
Hän käyttää ryhmästään nimeä LevProtiv, joka kääntyy suomeksi LeijonaVastaan.
– LevProtiv on häirikkö ja me olemme täällä ärsyttämässä häntä, 18-vuotias Darja Maiorova sanoo ja lähtee viemään tyhjää siideripulloa rivin jatkoksi.

Pienessä nousuhumalassa oleva porukka juhlii opiskelupaikkojensa varmistumista ja vähät välittää omankädenoikeutta harjoittavasta aktivistista.

Kesän alusta alkaen Mihail Lazutin on ratsannut ryhmänsä kanssa viikonloppuisin nuorten suosimia puistoja ja aukioita.
Terveiden elämäntapojen nimeen vannova LevProtiv kuvaa moskovalaisia, jotka nauttivat julkisilla paikoilla alkoholia, ja vaatii sitten poliisia ottamaan kiinni lainrikkojia.
Virkavalta näyttää toimivan yhteistyössä Lazutinin kanssa. Poliisi ja OMON-erikoisjoukot ovat ottaneet aktivistien käskystä suurieleisesti kiinni alkoholia nauttivia nuoria.
Myöhemmin Lazutin lataa LevProtiv-nimiselle YouTube-kanavalleen koosteita yöllisistä operaatioistaan. Kanavalla on lähes 1,8 miljoonaa tilaajaa. Arvostelijoiden mukaan raittiuskampanjan perimmäinen syy onkin somekanavan “haippaaminen” eli sen suosion kasvattaminen.
Virkavalta ei ole puuttunut Lazutinin toimintaan, vaikka ryhmän miehet ovat kovistelleet ihmisiä ja tilanne on usein riistäytynyt käsirysyksi. Ryhmällä on myös tapana kaataa ihmisten alkoholijuomia maahan ja tumpata heidän polttamiaan savukkeita.
Moskovassa riittää puistoja, eivätkä muutamat aktivistit pysty saamaan julkijuopottelua kuriin.
Venäjällä on kuitenkin käyty vilkasta keskustelua kesän aikana LevProtiv-ryhmän toiminnan laillisuudesta ja siitä, miksi virkavalta ei ole puuttunut siihen. Aktivisteja on arvostellut muun muassa veteraanipoliitikko, Venäjän duuman kolmanneksi suurimman LDPR-puolueen puheenjohtaja Vladimir Žirinovski.
– LevProtiv-aktivistit ovat keksineet ansaintatavan: He tulevat ihmisten luo esittämään kysymyksiä ja aloittavat tappelun. Nujakka videoidaan ja ladataan internetiin. Tällaista käytöstä ei voi hyväksyä, Žirinovski kirjoittaa tviitissään.
Aktivisti itse ei näe mitään ongelmaa ryhmänsä otteissa.
– Meistä ei ole mitään varaa yhteiskunnalle vaan päinvastoin me suojelemme sitä. Olemme puhdistaneet tämän paikan ja auttaneet sen tekemisessä asukkaille vaarattomaksi, Mihail Lazutin viittaa ryhmän amfiteatterilla tekemiin ratsioihin RTVI-kanavan haastattelussa.
Koleana heinäkuisena perjantai-iltana amfiteatterille kokoontuneet nuoret eivät hyväksy Mihail Lazutinin aktivismia.
– Demokraattisessa valtiossa vain poliisilla on oikeus ottaa kansalaiselta pullo pois. Siitähän syntyisi täysi kaaos, jos jokainen alkaisi toimia poliisina, Sergei Belovin huomauttaa ja siemailee ystävänsä Oleg Podtšufarovin kanssa tölkistä alkoholitonta olutta.

Viikoittain jatkuvat LevProtiv-ryhmän ja poliisien yhteisoperaatiot houkuttelevat ihmisiä seuraamaan tilannetta. Monet istuvat katsomossa ja nauttivat alkoholittomia virvoitusjuomia.
Parikymppiset kaverukset eivät voi ylipäätänsä käsittää lakia, joka kieltää alkoholin sivistyneen juomisen ja tupakoinnin julkisella paikoilla. Vieläkin enemmän heitä ihmetyttää se, että viranomaiset sallivat aktivistien toimet lainvalvojina.
– Johtomme ajattelee tällä hetkellä todella konservatiivisesti. Siellä istuu vain vanhuksia, ja siksi he tukevat sellaisten idioottien kuten Lazutinin toimintaa, Podtšufarov sanoo.

Amfiteatterilla partioi kaksi poliisia, mutta heitä ei näytä erityisesti kiinnostavan nuorten juopottelu. Illan pimentyessä paikalle saapuu myös ryhmä OMON-erikoisjoukkoja, mutta hekin tyytyvät vain odottamaan tilanteen kehittymistä.
Kellon lähestyessä puolta yötä käy selväksi, ettei kaikkien odottama LevProtiv saavu tällä kertaa paikalle. Niinpä nuoret jatkavat rauhassa tissutteluaan Moskovan keskustassa.

Ihmisoikeusjärjestö Yhteiskunnallinen tuomio seuraa LevProtivin ja muiden samankaltaisten ryhmien toimintaa. He ovat kiinnostuneet aktivisteista, jotka harjoittavat omankädenoikeutta ajaakseen oikeaksi katsomiaan yhteiskuntajärjestykseen tai moraaliin liittyviä päämääriään.
Suomessa tämäntyyppiseksi ryhmäksi voidaan luokitella esimerkiksi muukalaisvastainen ja rasistinen Soldiers of Odin. Se partioi oman ilmoituksensa mukaan kaduilla parantaakseen ihmisten turvallisuuden tunnetta.
– Aktivistit katsovat, etteivät viranomaiset selviä velvollisuuksistaan ja ottavat siksi laittomasti valtion toimia itselleen, Asmik Novikova Yhteiskunnallinen tuomio -järjestöstä selvittää.

Novikova jakaa Venäjällä toimivat omankädenoikeutta harjoittavat aktivistit kahteen pääryhmään: poliittiseen ideologiaan nojautuviin ja muihin.
Raittiutta ajava LevProtiv kuuluu jälkimmäiseen ryhmään. Samanlaisiin aktivistiryhmiin lukeutuu myös StopHam, joka vahtii väärinpysäköityjä autoja, sekä jo toimintansa lopettanut Okkupai-Pedofelijai.
Okkupai-Pedofelija houkutteli aikuisia miehiä internetissä treffeille alaikäisten poikien kanssa. Kun pedofiiliksi epäilty mies saapui tapaamiseen, aktivistit pahoinpitelivät hänet ja pakottivat tunnustamaan taipumuksensa videolla, joka jaettiin sitten internetissä. Myöhemmin useita ryhmän aktivisteja tuomittiin vankeuteen.
Poliittisesta ideologiasta kumpuavaa omankädenoikeutta harjoittaa Venäjällä äärikansallismieliset SERB (South East Radical Block) ja Kansallinen vapautusliike (NOD). Kummatkin Kremliä lähellä olevat ryhmät tunnetaan siitä, että ne häiriköivät presidentti Putinia vastustavan opposition mielenosoituksia.

Ihmisoikeusaktivisti Asmik Novikovan mukaan viranomaiset jättävät usein huomioimatta SERBin ja Kansallisen vapautusliikkeen laittomuudet.
Toisinaan poliisi kuitenkin puuttuu myös näiden ryhmien toimintaan. Esimerkiksi opposition osoittaessa mieltä rehellisten vaalien puolesta 15. heinäkuuta poliisi otti kiinni kaksi SERBin aktivistia, jotka häiritsivät mielenosoitusta.
– Laki antaa virkavallalle käyttää tarvittaessa voimatoimia kansalaisia kohtaan, mutta myös vastuu siihen on tarkasti määritelty. Aktivistit toimivat ilman mitään vastuuta, Novikova huomauttaa.
Ihmisoikeusjärjestö Yhteiskunnallinen tuomio avustaa tällä hetkellä kuutta ihmistä, jotka ovat kärsineet omankädenoikeutta harjoittavien ryhmien toiminnasta.
LevProtiv-ryhmä kieltäytyi Ylen haastattelusta.
Lue lisää:
Vodka ja puutteellinen terveydenhoito vievät venäläismiehiä aikaisin hautaan